In Weert luidden de kerkklokken uit medeleven en als steunbetuiging

WEERT – Vanavond luidde de klok van de Weerter Paterskerk als steunbetuiging en medeleven voor corona-patiënten en zorgverleners. De minderbroeders franciscanen zorgden tijdens een pandemie altijd al voor de Weertenaren.

Dat gebeurde in 1534 voor de eerste keer, toen stierven acht Franciscanen die de stad Weert waren binnengegaan om de pestlijders bij te staan. In 1558 brak in Weert opnieuw de pest uit en stierven er weer drie broeders die hulp hadden verleend. Een eeuw later brak de pest nogmaals uit en op 17 september 1634 stierven in het pesthuisje op dezelfde dag de broeders Johannes Boudewijn en Arnoldus Lijftocht.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden Franse en Belgische vluchtelingen opgevangen in het kloosterziekenhuis die besmet waren met de Spaanse griep.

Vanavond werden de eeuwenoude klokken van 19.00 tot 19.05 uur geluid als eerbetoon en medeleven aan de mensen die nu zorg verlenen aan Corona-patiënten en allen die lijden aan de gevolgen. Alle kerken in het Weerterland hebben de klokken geluid. Zo willen de kerken hun medeleven met allen symboliseren. Men wil steun betuigen aan iedereen die zich zo geweldig inzet voor de medemensen.

In het voormalige klooster nu zorgcentrum wonen nog steeds vier Franciscanen. Vanwege besmettingsgevaar mogen zij en hun 56 Weerter medebewoners het zorgcentrum niet meer verlaten. Wellicht een aardig gebaar om deze bewoners een kaartje te sturen!

Zorgcentrum Hieronymus, Biest 43, 6001 AP Weert