WEERT – Basketball Academie Limburg (BAL) timmert al jaren flink aan de weg. De keuze voor jonge Nederlandse spelers in combinatie met de professionele coachingsstaf werpt z’n vruchten af. De enorme progressie die in Weert wordt geboekt valt inmiddels in heel Nederland op. BAL speelt dit jaar voor het eerst mee op het hoogste niveau van ons land en meteen zijn er maar liefst 5 spelers in de top 10 van ‘Most Improved Player’ gekozen. Sam van Dijk van BAL eindigde bovenaan gevolgd door teamgenoot Roel Aarts. Daan Rosenmuller, Matthew van Tongeren en Yarick Brussen eindigde op plaats 8, 9 en 10.

Sam heeft volgens coaches en aanvoerders van de clubs in de Dutch Basketball League en de mediavertegenwoordigers in het seizoen 2017-2018 van alle spelers de meeste progressie geboekt ten opzichte van vorig seizoen. Sam van Dijk volgt als Most Improved Player Maarten Bouwknecht van New Heroes Den Bosch op.

Sam van Dijk speelt dit seizoen voor het eerst in Limburgse dienst. Vorig jaar kwam hij nog uit voor Forward Lease Rotterdam. Daar werd hij onderscheiden met een plek in het All Rookie Team.

Dit seizoen is Sam van Dijk uitgegroeid tot een vaste waarde in de basis van BAL. Hij krijgt van coach Radenko Varagic gemiddeld dik 31 minuten per wedstrijd en is daarin gemiddeld goed voor 12 punten (was vorig seizoen 2.6), 3.6 rebounds (was 1.1), 2.2 steals (was 0.7) en 2.7 assists (was 0.9). De efficiencyrating van Sam van Dijk is ruim meer dan verdrievoudigd: van 3.15 naar 10.90.

De laatste zeven duels in de Dutch Basketball League is Van Dijk hot. Hij maakte gemiddeld 21.1 punten per wedstrijd. Dat is een hoger gemiddelde dan de huidige topscorer in de DBL: Ordane Kanda van Forward Lease Rotterdam met 19.2 punten. Op 31 maart – uitgerekend tegen Rotterdam – gooide Sam van Dijk maar liefst 33 punten binnen.
Die 33 punten waren slechts drie punten minder dan het individuele seizoenrecord dat met 36 punten gedeeld op naam van Brandyn Curry (Donar Groningen) en Carrington Love (Zorg en Zekerheid Leiden) staat.

Sam van Dijk had in de verkiezing vooral tegenstand van zijn ploeggenoot Roel Aarts. Uiteindelijk finishte Van Dijk met 24 punten voorsprong op Aarts. De prijs voor de Most Improved Player wordt dit seizoen voor de achtste keer uitgereikt. Sam van Dijk is de eerste speler in Weerter dienst die de eer te beurt valt.